Fototur i Viborg
Viborg byder på mange spændende fotomuligheder. Byen har gennem historien spillet en vigtig rolle i Danmark. Her har der været landsting, hvor kongerne blev hyldet, og i den katolske tid fandtes der mange klostre og kirker. Den dag i dag findes der stadig en katolsk kirke i Viborg – og ikke mindst Viborg Domkirke, som er kendt langt ud over landets grænser. Derudover er der flere folkekirker i byen.
Viborgs gamle bykerne er særdeles seværdig, selvom byen flere gange er blevet ramt af brande. Byen er også kendt for at huse Vestre Landsret, Landsarkivet for Nørrejylland og har tidligere haft en stor kaserne.
Byens placering ved Hærvejen har haft stor betydning for dens udvikling. Viborg er fortsat et vigtigt trafikknudepunkt mellem øst og vest, med både vej- og jernbaneforbindelser. Oprindeligt lå Viborg på kanten af Alheden, og man sagde, at byen havde en "lyngkrave" om halsen. I dag har Hedeselskabet hovedsæde i Viborg, og flere markante borgere fra byen spillede en stor rolle i selskabets grundlæggelse.
A. Viborg Domkirke
Viborg Domkirke blev restaureret fra 1863, da den dengang var stærkt forfalden. I forbindelse med restaureringen blev flere kirker nedrevet, og materialerne solgt for at finansiere arbejdet. Domkirken blev udsmykket med kalkmalerier af Joakim Skovgaard. Der er mulighed for at fotografere både inde i domkirken og i området omkring, som byder på mange gamle og fotogene bygninger.
B. Hans Tausens Minde
Omkring domkirken lå tidligere Vestre Landsret, som var forbundet med arresten via en bro. Området rummer grønne anlæg og skulpturer fra forskellige tidsperioder. Her findes også en beplantning formet som grundplanen for Gråbrødre Kirke – kendt som Hans Tausens kirke, hvor reformationen i Danmark tog fart. Bygningerne, der husede Vestre Landsret, er ved at blive omdannet til Viborg Museum, "Wibergis".
C. Nytorv
Et centralt torv i Viborg, som tidligere var omgivet af administrationsbygninger. Oprindeligt fungerede torvet som kirkegård, men blev senere inddraget som byens torv.
D. Sct. Mogens Gade
En af Viborgs ældste gader, belagt med brosten og omkranset af historiske bygninger. Mange af bygningerne har indmurede granitsten fra tidligere kirker. Gaden har tidligere huset forskellige håndværkere og rummer flere stemningsfulde baggårde. Her finder man også Gråbrødre Kloster samt sidegaden med det usædvanlige navn "Navnløs".
E. Latinerhaven
Latinerhaven ligger ved de gamle bygninger, hvor Viborg Katedralskole tidligere lå – dengang kaldet Latinerskolen, med rødder tilbage til 1100-tallet. I dag er kun haven tilbage, som kommunen overtog i 1928. Haven blev anlagt på en brandtomt og var tidligere delt mellem rektor og vicerektor. Den rummer i dag en stor staudesamling og planter, der bruges til snaps. Omgivet af gamle bygninger giver haven fine muligheder for fotografering.
F. Borgvold
Ved søerne ligger Borgvold – et anlæg med en gammel borgbanke og dæmning, der adskiller søerne. Her finder man også Bibelhaven med planter nævnt i Bibelen. Både Borgvold og Bibelhaven byder på flotte motiver af blomster, vand og haveanlæg. Området er populært blandt besøgende og har desuden en kiosk.
G. Viborg Kaserne
Efter kasernens lukning blev området overtaget af Viborg Kommune. I dag huser bygningerne bl.a. børnehave, teater og skole, mens nogle bygninger er revet ned og erstattet af nye – heriblandt Viborg Rådhus fra 2011. Området giver mulighed for at fotografere både moderne og historiske bygninger. Tæt ved ligger også Viborg Politistation og Landsarkivet, som holder til i nogle af de første kasernebygninger.
H. Generalkommandoen
Generalkommandoen blev opført i 1909 til chefen for 2. Generalkommando, da denne blev flyttet fra Aarhus til Viborg. Bygningen blev anvendt af forsvaret frem til 2007, hvor den blev solgt.